søndag den 28. maj 2017

En græshoppeburger, tak


Ormemel i bollerne, en burger med græshoppe-bøf og myre-drys på kagen. Måske lyder det som noget fra en sci-fi film, men det kunne meget vel være vores virkelighed. 790 millioner mennesker verden over har nemlig ikke adgang til mad nok, og for at de skal kunne gå mætte i seng, skal vores madvaner ændres. De skal være mere bæredygtige, end de er nu, og det skal de fordi med den nuværende verdensbefolkning kan vi godt mætte alle, hvis vi fordelte ressourcene ligeligt. Faktisk ville alle kunne få 2790 kalorier hver dag. Men med en stigende verdensbefolkning, er det ikke holdbart at stole på at de gamle produktionssystemer holder.  De kræver meget plads, meget vand og meget transport, så nytænkning er nødvendig. 


Det hev Lasse og Jane fra Århus ud for at grundlægge firmaet ENORM. De har en meget klar vision:

"Visionen er at substituere store dele af de mere miljøskadelige proteinkilder fra fx rødt kød med proteiner fra insekter."

De arbejder hårdt for det ved både at med komme inspiration til hvordan insekter kan bruges ud på deres hjemmeside, www.enormfood.dk, ved at udvikle nye produkter, men fordomme omkring at spise orme er en udfordring: 

Hvordan kan vi overkomme nogle af de fordomme, der er omkring at spise insekter? 
Det skal smage godt. Det er vigtigt at danskere får gode smagsoplevelser de første gange de smager insekter. Det skal serveres på en appetitlig og velkendt måde. Jeg tror der går lang tid før danskerne i større stil kommer til at købe frosne og ferske insekter, og kaste sig ud i asiatisk kokkekunst. Vi forsøger at integrere insekter i allerede kendte fødevarer, ved f.eks. at forarbejde insekter til mel, så man kan få den gode smag, det høje næringsindhold og bæredygtige fordele med, uden følehorne og fødder, og hvad  og hvad der ellers kan være med til at fremprovokere ”yuk-faktoren”. Samtidig skal mad med insekter være tilgængelige, og vi skal se dem hele tiden, gerne i supermarkederne sammen alle de andre fødevarer. Ser vi endda vores venner og famile, og folk i tv og øvrige medier spise insekter, ville vi være nået langt i forhold til at nedbryde fordomme om insekter.  (Jane Lind Sam, salgsdirektør , EnOrm) 
  
"Der er behov for at gentænke vores spisevaner ved bl.a. at udnytte allerede eksisterende råvarer."

      Økolariet her i Vejle har en udstilling om at spise insekter, der ganske gratis kan ses frem til november. Deres idé med udstillingen er at Danmark, med Vejle i front, ligesom 2 milliarder mennesker i Mexico og Asien kan opdage den gastronomiske verden der findes i insekter i madlavningen, og fordi der er behov for gentænke vores spisevaner ved bl.a at udnytte allerede eksisterende råvarer. Billederne her i indlægget er fra den udstilling med undtagelse af insektsnacken, der taget fra enorm's hjemmeside. Udstillingen kan i øvrigt varmt anbefales.  Der er både bure med insekterne, information som insekter som madvare, briller så man kan se som et insekt, og et overraskende sjovt "fang insekter" spil-min rekord blev 49 på 50 sekunder. Måske kan du slå den? 





      Jeg prøvede at forestille mig, at der var en udstilling for at informere folk om oksekød, og jeg måtte indrømme jeg ikke kunne forestille mig en verden hvor det var nødvendigt. Jeg kunne heller ikke forestille mig, at det  blev nødvendigt at have et firma, der hed "EnOkse" og som klart lagde en vision på deres hjemmeside, sådan at deres firma var ligeså meget et projekt som en virksomhed.  Det er en meget interegret del af vores madvaner, og uanset hvor godt det ville være for os, de 790 millioner sultende mennesker, og for miljøet, ændrer vores spisevaner sig ikke fra den ene dag til den anden. Det giver jo helt naturligt endnu et spørgsmål til EnOrm: 


   Hvad har været den største udfordring med jeres projekt omkring at spise insekter?  
  Vi har heldigvis oplevet stor opbakning fra både slutbrugere og forhandlere, der synes det er spændende. Der er selvfølgelig en også en stor del af befolkningen som er totalt afvisende 



      som bare synes det er ulækkert. Den halvdel bekymrer vi os ikke så meget om lige nu. En af udfordringerne er, at det på er et jomfrueligt marked. Det medfølger bl.a. en skævvridning i udbud og efterspørgsel og nogle meget høje råvarepriser. Målet med udviklingen er også er at få forbrugerens pris på fødevarer med insekter til at være konkurrencedygtig ift. andre proteinkilder, så insekter bliver mad til alle og ikke til de få.  Ift. udvikling af industrien mener vi at løsningen er at der skal flere industrielle insektfarme på banen, så vi kan få noget mere volumen og konkurrence på markedet. Her er udfordringen igen at de få etablerede aktører der er på markedet er meget proktioniske med den viden de har om opdræt og produktionsteknologi. Etablering af insektfarme er desuden en stor investering. Insekter som landbrugsdyr og som fødevarer er alt i alt i et tidligt stadie hvor der mangler viden og konkurrence, for at få nogle rimelige priser i alle led af værdikæden. (Jane Lind Sam, salgsdirektør , EnOrm) 


   Kilder: Økolariet.dk samt udstillingen "Undskyld! der er en orm i min kage", Enormfood.dk samt mail-interview med Jane Lind Sam, The American Association  for the Advancement of Science og Sustainabledevelopment.un.org