Ormemel i bollerne, en burger med
græshoppe-bøf og myre-drys på kagen. Måske lyder det som noget fra en sci-fi
film, men det kunne meget vel være vores virkelighed. 790 millioner mennesker
verden over har nemlig ikke adgang til mad nok, og for at de skal kunne gå
mætte i seng, skal vores madvaner ændres. De skal være mere bæredygtige, end de
er nu, og det skal de fordi med den nuværende verdensbefolkning kan vi godt
mætte alle, hvis vi fordelte ressourcene ligeligt. Faktisk ville alle kunne få
2790 kalorier hver dag. Men med en stigende verdensbefolkning, er det ikke
holdbart at stole på at de gamle produktionssystemer holder. De kræver
meget plads, meget vand og meget transport, så nytænkning er nødvendig.
Det hev Lasse og Jane fra Århus ud for at grundlægge firmaet ENORM. De har en meget klar
vision:
"Visionen er at substituere
store dele af de mere miljøskadelige proteinkilder fra fx rødt kød med
proteiner fra insekter."
De arbejder hårdt for det ved både
at med komme inspiration til hvordan insekter kan bruges ud på deres
hjemmeside, www.enormfood.dk, ved at udvikle nye produkter, men fordomme
omkring at spise orme er en udfordring:
Hvordan
kan vi overkomme nogle af de fordomme, der er omkring at spise insekter?
Det
skal smage godt. Det er vigtigt at danskere får gode smagsoplevelser de første
gange de smager
insekter. Det skal serveres på en appetitlig og velkendt måde. Jeg tror
der går lang tid før danskerne
i større stil kommer til at købe frosne og ferske insekter, og kaste sig ud i
asiatisk kokkekunst.
Vi forsøger at integrere insekter i allerede kendte fødevarer, ved f.eks. at forarbejde insekter
til mel, så man kan få den gode smag, det høje næringsindhold og bæredygtige
fordele med,
uden følehorne og fødder, og hvad og hvad der ellers kan være med til at
fremprovokere ”yuk-faktoren”.
Samtidig skal mad med insekter være tilgængelige, og vi skal se dem hele tiden, gerne
i supermarkederne sammen alle de andre fødevarer. Ser vi endda vores venner og
famile, og folk
i tv og øvrige medier spise insekter, ville vi være nået langt i forhold til at
nedbryde fordomme
om insekter. (Jane Lind Sam, salgsdirektør , EnOrm)
"Der
er behov for at gentænke vores spisevaner ved bl.a. at udnytte allerede
eksisterende råvarer."
Økolariet
her i Vejle har en udstilling om at spise insekter, der ganske gratis kan ses
frem til november. Deres idé med udstillingen er at Danmark, med Vejle i front, ligesom 2
milliarder mennesker
i Mexico og Asien kan opdage den
gastronomiske verden der findes i insekter
i madlavningen, og fordi der er behov for gentænke vores spisevaner ved
bl.a at udnytte allerede eksisterende råvarer. Billederne her i indlægget
er fra den udstilling med undtagelse af insektsnacken, der taget fra enorm's hjemmeside. Udstillingen kan i øvrigt varmt anbefales. Der
er både bure med insekterne, information som insekter som madvare, briller så man kan se
som et insekt, og et overraskende sjovt "fang insekter"
spil-min rekord blev 49 på 50 sekunder.
Måske kan du slå den?
Jeg prøvede at forestille mig, at der var en udstilling for
at informere folk om oksekød, og jeg måtte indrømme jeg ikke kunne
forestille mig en verden hvor det var nødvendigt. Jeg kunne heller ikke forestille mig, at det blev nødvendigt at have et firma, der hed
"EnOkse" og som klart lagde en vision på deres hjemmeside, sådan
at deres firma var ligeså meget et projekt som en virksomhed.
Det er en meget interegret del af vores madvaner, og uanset
hvor godt det ville være for os, de 790 millioner sultende mennesker,
og for miljøet, ændrer vores spisevaner sig ikke fra den ene dag til den anden. Det giver jo helt naturligt endnu et spørgsmål til
EnOrm:
Hvad har været den største udfordring med jeres projekt omkring at spise
insekter?
Vi
har heldigvis oplevet stor opbakning fra både
slutbrugere og forhandlere, der synes det er spændende.
Der er selvfølgelig en også en stor del af befolkningen som er totalt afvisende
som bare synes det er ulækkert. Den halvdel bekymrer vi os ikke så meget om lige nu. En af udfordringerne er, at det på er et jomfrueligt marked. Det medfølger bl.a. en skævvridning i udbud og efterspørgsel og nogle meget høje råvarepriser. Målet med udviklingen er også er at få forbrugerens pris på fødevarer med insekter til at være konkurrencedygtig ift. andre proteinkilder, så insekter bliver mad til alle og ikke til de få. Ift. udvikling af industrien mener vi at løsningen er at der skal flere industrielle insektfarme på banen, så vi kan få noget mere volumen og konkurrence på markedet. Her er udfordringen igen at de få etablerede aktører der er på markedet er meget proktioniske med den viden de har om opdræt og produktionsteknologi. Etablering af insektfarme er desuden en stor investering. Insekter som landbrugsdyr og som fødevarer er alt i alt i et tidligt stadie hvor der mangler viden og konkurrence, for at få nogle rimelige priser i alle led af værdikæden. (Jane Lind Sam, salgsdirektør , EnOrm)
som bare synes det er ulækkert. Den halvdel bekymrer vi os ikke så meget om lige nu. En af udfordringerne er, at det på er et jomfrueligt marked. Det medfølger bl.a. en skævvridning i udbud og efterspørgsel og nogle meget høje råvarepriser. Målet med udviklingen er også er at få forbrugerens pris på fødevarer med insekter til at være konkurrencedygtig ift. andre proteinkilder, så insekter bliver mad til alle og ikke til de få. Ift. udvikling af industrien mener vi at løsningen er at der skal flere industrielle insektfarme på banen, så vi kan få noget mere volumen og konkurrence på markedet. Her er udfordringen igen at de få etablerede aktører der er på markedet er meget proktioniske med den viden de har om opdræt og produktionsteknologi. Etablering af insektfarme er desuden en stor investering. Insekter som landbrugsdyr og som fødevarer er alt i alt i et tidligt stadie hvor der mangler viden og konkurrence, for at få nogle rimelige priser i alle led af værdikæden. (Jane Lind Sam, salgsdirektør , EnOrm)
Kilder:
Økolariet.dk samt udstillingen "Undskyld! der er en orm i min kage",
Enormfood.dk samt mail-interview med Jane Lind Sam, The
American Association for the Advancement of Science og Sustainabledevelopment.un.org