lørdag den 15. oktober 2016

Too Good To Go – en win-win løsning for dig, mig og fremtiden


Inden for de næste 100 år, vil der – ifølge FN – ske temperaturstigninger på op til 4,8° C, men allerede i dag er Arktis stærkt påvirket af den øgede drivhuseffekt. Denne kan siges at være selvforstærkende, da der i Arktis’ permafrost er lagret store koncentrationer af kulstof og drivhusgasser, der bliver frigivet, når isen smelter. Dette har konsekvenser for hele klodens befolkning, hvis der ikke sker en drastisk omlægning i tilgangen til energi. En implementering af en mere bæredygtig tankegang i hverdagen er derfor altafgørende og det er netop dette, der er hele essensen i Too Good To Go.


Too Good To Go er et koncept iværksat af en flok drenge, der alle har haft den nødvendige motivation til at gøre en forskel for miljøet og fremtidens klode. Idéen ligger i, at mange restauranter og madsteder ligger tilbage med en masse mad efter lukketid, der i realiteten er frisk, men i mange tilfælde ryger direkte i skraldespanden. Det kunne f.eks. være bageren, som har overskydende bagværk tilbage inden lukketid, men som desværre ofte ryger ud. På landsplan smider danske restauranter 30.000 tons fødevarer ud om året – og det er dette, der har lagt grund for Too Good To Go.
   På hjemmesiden toogoodtogo.dk – eller på appen af samme navn – er der mulighed for at købe maden, der før var blevet smidt ud. Og dette for helt ned til 20 kr. Som Klaus Pedersen, en af iværksætterne bag konceptet, udtrykker det overfor Globale Stemmer, så er det rent win-win – forretningerne tjener penge på den gode mad, der ellers var røget direkte i skraldespanden; forbrugerne får et stort og ordentligt måltid mad for næsten ingen penge; og samtidigt er begge parter med til at bekæmpe madspild og derved hjælpe miljøet. Nærmere bestemt sparer Too Good To Go miljøet for omtrent 2000 kg CO2 om dagen.

For at have miljøet i højsædet i en virksomhed som Too Good To Go, er det nødvendigt at have et stærkt og divergerende hold, der alle har en passion om succes. Klaus Pedersen udtrykker følgende: ”For at bage en god kage skal man have forskellige ingredienser og eftersom vi hver især besidder forskellige kompetencer bidrager vi med vores egen specielle ingrediens til at gøre den her kage eller virksomhed til en lækker en af slagsen”.


Holdet bag Too Good To Go har udvidet til Norge, Tyskland, England, Schweiz og Frankrig og velkomsten her har været enestående, så derfor er holdet i skrivende stund i gang med at forberede virksomheden til yderligere ekspansion. Og dette med god grund, for FN anslår, at der på verdensplan går omkring 1/3 spildt af al mad, hvilket medfører at 28% af verdens samlede landbrugsareal ligger grundlag for produktion af fødevarer, der aldrig bliver konsumeret. Som et stærkt paradoks til forestående står, at hver ottende person på kloden sulter, og ifølge EU-kommissionens ”Roadmap to a Ressource Efficient Europe” kan en fælles indsats mod madspild i bedre stillede lande optimere adgangen til mad på globalt plan. Så udover at være et bæredygtigt initiativ i miljømæssig forstand, kan Too Good To Go anses som et bæredygtigt koncept i forhold til verdens fattigste.

Too Good To Go – hjemmeside: http://toogoodtogo.dk/
Too Good To Go – Google Play app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.tgtg  

Hos Globale Stemmer takker vi Klaus Pedersen fra Too Good To Go mange gange for opstilling til det interview, der har dannet grundlag for denne artikel!