fredag den 15. juli 2016

Lederskab: Kvinde til kvinde

Et af FN’s 17 nye verdensmål, omhandler ligestilling. For hvert af verdensmålene, blev der hejst et flag verden over. Herhjemme i Danmark hejste Kronprinsesse Mary et flag for mål nummer 5; Ligestilling mellem kønnene. Målet er på sin vis meget konkret; man ønsker at opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder. Men hvordan kan man blandt andet arbejde for at implementere og opnå dette i praksis?


Der er flere veje. Målet består også af en række delkomponenter, som beskæftiger sig med hvert sit område af dét at skabe “ligestilling mellem kønnene”. Et af disse delkomponenter hedder sig, at man vil “... sikre, at kvinder får lige muligheder og opnår fuld og effektiv deltagelse i lederskab på alle niveauer af beslutningsprocessen i det politiske, økonomiske og offentlige liv."

Indenfor de sidste 20 år er antallet af kvinder i nationale parlamenter næsten fordoblet, men stadigvæk udgør kvinder blot 22% af parlamentarikere verden over. Men hvordan kan man så forhøje kvinders muligheder for effektivt at deltage i lederskab?

NGO’en, Empower Peace har sit hovedsæde i Boston, og netop i Boston er der en årlig konference for at give en række piger og kvinder en mulighed for at udvikle deres egne lederskabsevner. Konferencen hedder Women2Women (W2W), og er et internationalt lederskabs program for piger mellem 15 og 19 år. Konferencen tager 10 dage, og der kan være op til 100 delegerede fra hele verden. De delegerede er kvinder, som, gennem en motiveret ansøgning, har fremvist lederpotentiale, og W2W fungerer derfor både som fora, og læringsbænk, hvor disse piger kan opnå egenskaber for at kunne udvikle deres lederskabsevner. Men konferencen fokuserer ikke kun på lederskab. Der er også lagt vægt på betydningen af at ‘networke’, kritisk tænkning, brugen af sociale medier og meget, meget andet. Konferencen finder sted torsdag den 21. juli til og med lørdag den 30. juli. Programmet for konferencen er tætpakket, og indebærer alt fra workshops omkring håndtering af flygtningekrisen til oplæg vedrørende globale klimaændringer. Sluttetligt skal alle de delegerede udarbejde en såkaldt 'action plan'; en plan for, hvordan de vil medvirke til at løse en konkret, selvvalgt problemstilling i deres hjemland.

Den Amerikanske Ambassade i København har i år sponsoreret legater, så to danske piger kan deltage i konferencen, og man kan blot håbe, at de vælger at gøre det samme næste år. Ansøgninger til konferencen åbner omkring midten af marts hvert år, og optagelsesbrevene udsendes i slutningen af maj. Hvis man er interesseret i at læse mere om Women2Women, så skal man blot klikke på dette link: http://www.epwomen2women.org/about.html.

Konferencen er selvfølgelig ikke nok til at sikre gennemførelsen af FN’s 5. verdensmål, men det er et skridt i den rigtige retning - og enkelte kvinder kan være med til at ændre verden.