mandag den 19. september 2016

En kagespisende hyldest til demokrati og den frie debat

Gruppefoto fra Kulturmødet på Mors, hvor en række garvede DFK-debattører poserer. Til højre for midten kan ses initiativtager Karoline Thomsen. 

Q: Hvad har en kage, en hat, demokrati og fri debat med hinanden at gøre? A: De udgør alle 4 fundamentet for initiativet "Debatten for Katten" - en debatklub i Vejle med en imponerende vækst. 

Debatten for Katten er en debatklub for unge, der har lyst til at debattere samfund, politik, idealer, medier, ja praktisk talt lige hvad man har lyst til at debattere. 
Intiativet startede tilbage i marts 2014, hvor den dengang 14 år gamle initiativtager Karoline Thomsen fra Børkop ved et tilfælde så en TV-serie på Netflix, hvor en af karaktererne gik i en debatklub. Med de ikke-eksisterende tilbud om debat for unge i Vejle in mente, begyndte der for Karoline Thomsen at forme sig en idé om en opstart af en debatklub i Vejle. Udviklingskonsulent for Vejle Bibliotek Stefan Nüchel blev kontaktet, og 3 uger senere blev det første møde afholdt. 

Debatten for Katten blev en realitet, og konceptet var følgende: deltagerne sidder i en rundskreds rundt om en hat, hvori der kan smides debatemner nedskrevet på sedler i. Hatten starter ved én person, som trækker ét debatemne op af hatten, hvorefter emnet debatteres. Når emnet er debatteret færdigt, går hatten videre til næste person. Undervejs kan deltagerne skrive nye debatemner på små sedler, som de kan putte i hatten og dermed få debatteret. 
Efter et par gode debatter bliver der normalvis holdt en pause, og deltagerne kan her spise et stykke hjemmebagt kage, oftest bagt af Karoline Thomsen selv, eller drikke en af de opstillede sodavand. 
Debatten for Katten tiltrækker vidt forskellige unge, og uenigheder er der ikke mangel på. Til venstre på bordet kan ses den berømte hat, som har lagt grund til mange diskussioner i Debatten for Kattens årelange levetid. 

Den frie debat

Deltager man i et Debatten for Katten-arrangement, vil man hurtigt realisere, at der ikke er det, der ikke kan debatteres. Om det er kropsidealer, religion el. unges seksualitet anno 2016 bliver det stadig debatteret. Intet er et tabu, intet kan ikke debatteres - ordet og tanken har frie rammer. Og de frie rammer har tilsyneladende et godt tag i de unge. En af DFK's 'veteran'-debattører, 17-årige Victor Horsted fra Hedensted, værdsætter den frie debat: "Det er rigtig fedt, hvordan alt er op til debat. Det kan være med til at få folk til at tænke ting, de måske ikke har overvejet før. For mig er en fri debat vigtig for både demokratiet såvel som ytringsfriheden. Det er et princip". Glæden deles af Jeppe Riis, der ligeledes har været fast inventar i DFK: "Det er hyggeligt at debattere frit og åbent om forskellige politiske spørgsmål, og rammerne er rigtig gode". 


Siden Debatten for Kattens opstart har initiativet oplevet en støt stigende popularitet, noget Karoline Thomsen kan berette om: "I starten var vi 4, tre drenge fra parallelklasserne og jeg, men i dag er det ikke unormalt, at vi er 15". 

Debatten for Katten vokser i dag forsat, og der kommer både gamle såvel som nye til debatten, som foregår med ca. en måneds mellemrum. DFK tager udgangspunkt i Vejle Bibliotek, men foregår også med jævne mellemrum I Vejles Ungehus VÆRKET. Dette er bl.a. tilfældet tirsdag den 11. oktober, hvor DFK i samarbejde med VÆRKET og Vejle Kommune bliver en del af kirke- og kulturminister Bertel Haarders Danmarkskanon. Her vil der være en debat med udgangspunkt i det at være ung, dansk og at bo i et multietnisk Danmark. 
Debatten er åben for alle, og vil foregå kl. 16-17:30. 


Til spørgsmålet om, hvorfor Debatten for Katten overhovedet er et nødvendigt initiativ, er Karoline Thomsen ikke i tvivl: "DFK som idé er vigtigt, fordi vi kun bliver dummere af at sidde derhjemme og uimodsagt at tænke og mene som vi gør. Deri ligger den eneste måde at blive klogere på - at høre hvad andre tænker". 


Debatten for Katten er gratis og uforpligtende at deltage i, og har du selv lyst til at prøve konceptet af, kan du se mere her: https://www.facebook.com/DebattenForKatten/?fref=ts