søndag den 3. juli 2016

"Børnene fortjener ikke bare et liv, de fortjener et godt liv"


Sult. Elendighed. Fattigdom. Uretfærdighed. Ja de forhold og vilkår man normalt forbinder med Afrika, er ikke ligefrem spirende af optimisme el. af en positiv karakter. De negative associationer har dybe rødder. Historisk set har Afrika og de dertil hørende afrikanske lande ikke haft nogen dans på roser; slaveri, borgerkrig og korruption er blot et lille udsnit af de faktorer, der har været med til at forme Afrika negativt. Men Afrika er meget, meget mere end ovenstående. Den afrikanske befolkning er ikke én stor, homogen masse. Landene imellem er der tillige store forskelle i alt fra kultur til infrastruktur. Og de gode historier er der faktisk mange af. Èn af disse er historien om projektet Lengasti Child Center i Afrikas 5. største land, Tanzania. 

Det hele startede tilbage i september 2012, hvor parret Lissi Holm Larsen og Bjarne Holm efter et besøg på børnehjemmet Lengasti Children Center i Lengasti-landsbyen i den nordlige del af Tanzania, stiftede foreningen Masaibarn. Parret var nemlig 'hooked' på projektet omkring børnehjemmet i det øjeblik, de stiftede bekendtskab med det. Allieret med den danske konsul Geert Lassen Holm ønskede de med stiftelsen af Masaibarn at støtte børnehjemmet, hvis drift siden da alene har været finansieret af donationer til Masaibarn. 

Og der var, og er forsat, nok at tage fat på. Bestyrelsesformand i Masaibarn, Kasper Birch, forklarer: "Lengasti ligger 'in the middle of nowhere' i det nordlige Tanazania, og der er derfor ingen velfungerende vandforsyning i landsbyen. Oveni i det udebliver regnen ofte, hvilke har store konsekvenser for livet i landsbyen. Sygdomme som følge heraf er årsag til, at mange børn vokser op uden far og/eller mor og derfor overlades til skæbnen". 

I starten af 2013 åbnede børnehjemmet dørene op for nogle af de hårdest ramte børn, 11 børn i alt, fra Lengasti-landsbyen. På børnehjemmet får børnene undervisning og støtte i hverdagen, og i efteråret 2013 begyndte børnene i den lokale skole, hvor de undervises i swahili, engelsk og matematik. Underviseren på skolen er den eneste engelsktalende i byen, og fungerer derfor tillige som Masaibarns lokale kontakt. 

Målet med børnehjemmet er ifølge Kasper Birch at give børnene gode uddannelsesmuligheder, der på sigt skal være til hjælp for både dem og landsbyen; kort fortalt et bedre liv end det liv, de ellers kunne have fået. 

Baraka, 8 år

Her ser du Baraka Thomas fra Lengasti Children Center. Hans mor var gift med en meget gammel mand, som dog døde kort efter Barakas fødsel. Moren var derfor efterladt hjælpeløs, og forlod hjemmet og hendes 4 børn. Men Baraka hænger ikke med snuden. Trods sine kun 8 år er han allerede en sand charmetrold, og charmerer sig hurtigt ind på de besøgende på børnehjemmet. Leg og sjov med de andre børn er han tilmed også altid klar på. 

Små bække gør stor å
Kigger man på Lengasti-projektet fra et globalt perspektiv, indgår visionen om et uddannet, bedre liv for børnene i høj grad i de tre første mål beskrevet i FN's 17 Verdensmål for 2030: 1#Afskaf fattigdom, 2#Stop sult og sidst men ikke mindst mål nr. 3# sikre sundhed og trivsel. 
Kasper Birch selv har haft muligheden for at bo på børnehjemmet i 4 måneder i de sidste 2 år, og den oplevelse gjorde et intryk: "Børnenes øjne og smil udstråler en glæde som jeg kun sjældent har oplevet hos andre mennesker og i andre situationer i mit liv". Ud fra denne beskrivelse kan man ikke andet end tro på, at særligt FN-målet om sikringen af sundhed og trivsel bliver opfyldt på Lengasti Children Center. 

Løbende velgørenhed med et oprigtigt sind 
Hjemme i Danmark foregår Masaibarns primære arbejde med at indsamle midler til driften af børnehjemmet, så børnenes skolegang og generelle trivsel kan forsætte. Arbejdet kommer bl.a. til udtryk ved det årlige velgørenhedsløb "Løb for Lengasti", som afholdes i Vejle i april måned. Pengene fra løbet går direkte til Masaibarns arbejde, og ved det sidst afholdte løb var der et stort opbud af løbere trods hård vind og lidt dryppende skyer. 
Udgifterne til administration holdes i Masaibarn på et absolut minimum. Hvorfor? Samtlige bestyrelsesmedlemmer arbejder frivilligt og ulønnet.  
Samtidig er Masaibarn godkendt af Indsamlingsnævnet til at foretage indsamlinger, hvilket er med til at sikre, at pengene ender det rigtige sted. 


Resultaterne? 
Siden Lengasti Children Center åbnede i 2013 har Masaibarn oplevet fremgang i antallet af medlemmer i foreningen samt forøgelse af sponsorer, der bl.a. er med til at sponsorere udtrækningspræmier til Løb for Lengasti. Børnehjemmet besøges regelmæssigt af danske frivillige, og der er bl.a. blevet bygget en regnvandstank samt installeret solceller på taget. Som en ekstra succes går to af børnene på børnehjemmet ved hjælp af skolesponsorer nu på den anerkendte kostskole Haradali Primary School i storbyen Arusha. Her bor de og modtager undervisning 9 måneder om året, mens de i sommerferien tilbringer deres tid på Lengasti Children Center. Ambitionerne for børnene stopper dog ikke ved de to børn, for ifølge Kasper Birch skal samtlige af de 9 andre børn på børnehjemmet samme vej denne sommer som de to elever på Haradali Primary School. 

For som Kasper Birch siger: "Børnene fortjener ikke bare et liv, de fortjener et godt liv".

Har du lyst til at støtte Masaibarn? 
Look no further: http://www.masaibarn.dk/