søndag den 19. marts 2017

Et solskinshåb i Grækenland


Forestil dig at skulle efterlade alt hvad du nogensinde har kendt til. Forestil dig kun at have én måde hvorpå du kan kontakte din familie, overføre penge og finde informationer. Lige pludselig bliver det som bare var en mobiltelefon til en livline.

Pålidelig og sikker adgang til elektricitet til opladning af mobiltelefon er ekstremt begrænset i flygtningelejre; på samme måde som uddannelses- og underholdningsmuligheder også er begrænset. Elpis har udviklet et bæredygtigt svar på disse mangler og det har allerede gjort en stor forskel for flere tusind menneskers liv på ni forskellige lokationer på tværs af Grækenland.


Elpis (græsk for håb) er et projekt startet af elever på Edinburgh Universitet i Skotland. Vores mission er at levere en bæredygtig, soldrevet platform (“Solar Hub”), hvor flygtninge kan oplade deres telefoner og få adgang til et offline digitalt bibliotek, forbinde dem med de mennesker som de har kær samt styrke dem igennem pålidelig adgang til information og undervisningsmaterialer. Vi er også med til at ændre opfattelsen af solenergi i lejrene; en leder i en af lejrene har sågar bedt os om hjælp til at få hele lejren til at køre på solenergi!

Vores Solar Hub kører på nok solenergi til at kunne oplade 12 mobiltelefoner i timen, i 10 timer om dagen. Den indeholder også en offline informationsplatform hostet på en Raspberry Pi computer som indeholder undervisningsmaterialer, juridisk information og oversættelses apps. Brugere er i stand til at få trådløs adgang til disse informationer, og informationerne findes på arabisk, farsi og engelsk. Alt dette sker helt separat fra elnettet; gennem let tilgængelig vedvarende energi for at skabe en bæredygtig løsning. Dette reducerer en del spænding mellem lokalsamfundet og sikrer, at vores ressourcer vil forblive tilgængelige uanset hvad.


Vi har inkluderet en række feedback-mekanismer, så brugerne kan medvirke i bestemmelsen af hvilke materialer de ønsker at have adgang til, hvilke andre sprog der bør medtages, og hvilke andre funktioner der ønskes. Vores unikke evne til aktivt at kunne reagere på beboernes skiftende behov sikrer, at vi hjælpe brugerne på den mest effektive og hjælpsomme måde.

Det er meget nemt, - og alt for almindeligt - at reducere flygtningekrisen ned til tal og statistikker. I sin kerne, handler vores projekt om de mennesker som bor i disse lejre og deres rejse. Der er strålende, veluddannede, dygtige mennesker med ambitioner, håb og frustrationer som er fanget i en meget begrænsende og dehumaniserende situation. Med potentiale til at undervise i iværksætter evner og CV bygning, samt samarbejde med online universitetsuddannelser, håber vi, at vores arbejde kan belyse veje og muligheder for, at flygtningene kan beholde deres følelse af selvværd i selv disse alvorlige situationer.

På kun et år har vi deltaget i Clinton Global Initiative University i Californien, modtaget PremaGyan Good100 prisen på GoodFestival i Lausanne, Schweiz samt blevet præsenteret på Reuters, Mashable, Business Insider, Huffington Post og andre.

Vi fortsætter med at vokse, og søger at samarbejde med førende organisationer og udforske nye måder hvorpå vi kan øge vores indflydelse. Vi håber at udvide vores tjenester, og ideelt set vil vi gerne kunne levere satellitdækning gennem vores enhed, samt udvide vores rækkevidde længere end til flygtningelejre i blot Grækenland.

Hvis du er interesseret i at komme i kontakt eller samarbejde med os, så kan du sende en mail til contact.projectelpis@gmail.com, tjek vores hjemmeside elpismeanshope.com ud, eller find og følg os på Facebook, Twitter og Instagram.

Vi oplever et afgørende øjeblik i historien, men samtidigt virker det bekendt; det er altid på mørkeste steder at vi finder de største eksempler på menneskelig styrke, medfølelse og modstandsdygtighed. Vi er blot stolte af at kunne arbejde på at finde en lille løsning på et af de mange facetter i denne utroligt komplekse krise.

- Sarah Waldman



Sarah Waldman er født og opvokset i Massachussets, USA og på nuværende tidspunkt læser hun en kandidat i Internationale Relationer på Edinburgh Universitet i Skotland. Hun er blandt andet meget passioneret omkring social retfærdighed, menneskerettigheder og kvinderettigheder. Men uanset om der diskuteres politik eller madlavningstips,eller teknologiens og energiens indflydelse på hverdagen, så er Sarah altid klar til en snak. Kom i kontakt med hende gennem LinkedIn eller Facebook.