søndag den 25. juni 2017

Løb for verdensmålene

En 4kms løbetur på en dag, der lover regn, er almindeligvis ikke noget, der lokker mange til, men det gjorde det torsdag den 22. Det var nu heller ikke en helt almindelig en løbetur-det er et løb for verdensmålene!

Johan Borups højskole arrangerede løbet, og det inkluderede også en tale fra Steen Hildebrandt, ph.D i organizations og ledelsesteori.

Steen har nemlig brugt en stor del af hans arbejdsliv de seneste år i at undervise omkring verdensmålene. Han pointerer, at de er en solidaritets agenda for hele verden, som alle FN's medlemslande er enige om-noget helt enestående, omend han også minder om at grunden til de er nødvendige er fordi verdens tilstand er meget langt fra optimal.  Siden 1970'erne har man snakket om at der er et loft over vækst, men det er først nu forskere på Stockholm Resilient center har kunnet præcisere det med 9 punkter. Vi har allerede overskredet de første 4, så mere end nogensinde før er målene i hans optik nødvendige at arbejde på.

Det synes Johan Borups højskole også. Skolen har nemlig tre kerneværdier: Ansvar, respekt og krav, og så passer målene jo perfekt til. De stiller nemlig krav til alle verdens lande, mulighed for at alle lande tager ansvar, og fordi ingen lande er i mål før alle lande er i mål, må man respektere hinandens vanskeligheder ved at opfylde målene og hjælpe hvor man kan.

Det sociale løb også en måde for højskolen at promovere deres nye sportslinje, Urban Movement, på en innovativ og meningsfyldt måde. Her gør man nemlig ikke ting for tingene selv, men fordi der skal være en dybere mening med dem. Løberne, der her var ca. 30 af højskolens elever, skulle nemlig vælge et verdensmål de ville løbe for. Ideen med løbet var ikke var at tonse afsted og sætte ny rekord. I stedet skulle man snakke sammen om verdensmålene, og derfor var ruten markeret med balloner, så man blev tvunget til at sætte tempoet ned. Det passede de fleste udemærket ;)

Med løbet blev der ikke samlet penge ind, for meningen var ikke at man ved at vælge en sag skulle forpligte sig til at støtte en NGO der er involveret i den sag. I stedet var formålet, at verdensmålene skal føles mere tæt på. Et bevidsthedsskabende projekt, om man vil.


Der var flere, for hvem det var første gang de for alvor arbejdede med og hørte om verdensmålene, så på den måde lykkedes projektet meget godt. Det lokkede også en håndfuld udefra kommende ned på højskolen for lige at snuse lidt rundt, høre et oplæg og måske selv løbe en tur.

Især målene om mindre ulighed, afskaffelse af fattigdom og bedre havliv trak løbere til, fordi det var mål der er nemme at forholde sig til.

Herfra skal lyde en stor ros til arrangementet, der på alle mulige måder var meget vellykket!

Udover at skabe aktivitet & bevidsthed omkring målene for højskolens elever og øvrige intersserede, er en løbetur en god investering i egen sundhed-og øget sundhed og færre sygdomme er et verdensmål. Win-win-win.